DE VERMOORDE JONGE VROUW

Als Quaco met Stedman eind april, begin mei 1775 in Paramaribo verblijft, ziet hij hoe een meisje uit de Suriname-rivier wordt gehaald. Ze is door messteken om het leven gebracht.

In zijn boek Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam (1796) schrijft Stedman dat tegenover het hoekhuis aan Waterkant en het Plein een meisje in de rivier drijft. Ze ligt op haar rug, de handen achter haar gebonden. Haar keel is doorgesneden en haar borst vertoont acht tot tien messteken. Een mooi jong ‘mulatte’ meisje, vindt Stedman (p.340.*)

Mevrouw Stolkert, beter bekend als Susanna du Plessis, zou de moord op haar geweten hebben, schrijft Stedman. Zij woonde destijds in het hoekhuis aan de Waterkant en het Plein.

HET HOEKHUIS AAN HET PLEIN, WOONHUIS VAN SUSANNA DU PLESSIS TIJDENS HAAR HUWELIJK MET FREDERIK CORNELIS STOLKERT. NA DE GROTE BRAND IN PARAMARIBO VAN 1821 – DE BRAND BEGON BIJ DIT HUIS – IS HET HOEKHUIS HERBOUWD MET DE VOORDEUR NAAR WATERKANT.

Stedman herinnert de lezer eraan dat hij eerder over deze duivelse vrouw schreef: terwijl Susanna du Plessis zich liet roeien op de rivier, ergerde zij zich zo aan het gehuil van de baby van een slavin van haar, dat ze het kindje onder water hield tot het verdronk.

De moord in de krant

Ook de woensdagkrant van Suriname vermeldt de moord op het meisje bij Waterkant. In de editie van 10 mei 1775 wordt een premie van 250 Hollandse guldens uitgeloofd aan een ieder die de dader van deze moord kan aanwijzen.

Bron: Weekelijksche Woensdaagsche Surinaamse Courant, 10 mei 1775, blad 2. Archief Surinaams Museum, Paramaribo. Foto: Ineke Mok.

HIER WORDT MELDING GEMAAKT DOOR MR. J.G. WICHERS, EERSTE RAAD FISCAAL R.O. AAN DEN HOOVE VAN JUSTITIE EN CRIMINEELE JUSTITIE, DAT OP 1 MEI JL. HET STOFFELIJK OVERSCHOT (‘CADAVER’) VAN EEN MEISJE UIT DE RIVIER IS GEHAALD, HIER AANGEDUID ALS EEN ‘MULATTE MEID’. ZIJ IS WAARSCHIJNLIJK OP ‘ONBEHOORLIJKE WYZE’ OM HET LEVEN GEBRACHT. DIT KAN, VRIJ VERTAALD, IN EEN LAND MET RECHTSPRAAK NIET GETOLEREERD WORDEN (SIC!). DAAROM ZAL EEN VOORBEELD GESTELD WORDEN. UITGELOOFD WORDT EEN PREMIE VAN 250 HOLLANDSE GULDENS AAN DEGENE, OF HET NU OM EEN VRIJ PERSOON GAAT OF OM EEN SLAAF, DIE DE DADER WEET TE ONTDEKKEN (TE ONTMASKEREN?) EN WEL ZO DAT DEZE IN HANDEN VAN JUSTITIE KOMT.

Foto: Suzette Eeltink

Dit huis  aan het Plein in Paramaribo bewoonde Susanne du Plessis vanaf 1783, na haar scheiding van Frederik Cornelis Stolkert. Het huis staat bekend als het Du Plessis-huis. In Quaco’s tijd had het dezelfde vorm.

Meer lezen over Susanna du Plessis

*) Richard Price & Sally Price (eds) 1988, John Gabriel Stedman ‘Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam’ transcribed for the first time from the original 1790 manuscript, New York, Bloomington: iUniverse.Inc